Telegraaf Media Groep (TMG) verkoopt bijna al zijn huis-aan-huisbladen aan BDUmedia. Dat gaat gepaard met een reorganisatie waardoor 32 arbeidsplaatsen komen te vervallen, meldde het mediabedrijf donderdag. Financiële details werden niet vermeld.
TMG maakte al eerder bekend dat het overwoog afscheid te nemen van zijn weekbladenportefeuille, omdat die te weinig oplevert. Door de verkoop wordt volgens het bedrijf het voortbestaan van de bladen veiliggesteld en blijven de meeste banen behouden.
“Verreweg de meeste lokale lezers blijven gewoon hun vertrouwde huis-aan-huisblad ontvangen”, aldus TMG. Voor weekblad Almere Vandaag valt wel het doek. Die titel blijft buiten de overname. Ook enkele lokale edities van het Witte Weekblad in de regio Leiderdorp komen te vervallen.
Stadsblad De Echo in Amsterdam houdt eveneens op te bestaan als zelfstandige titel, maar wordt voortaan in de hoofdstad als tweewekelijks katern toegevoegd aan de gratis krant Metro. TMG onderzoekt nog de mogelijkheden voor huis-aan-huisverspreiding in beperkte oplage.
BDU ziet wel mogelijkheden
BDUmedia maakt deel uit van Koninklijke BDU uit Barneveld. Met ruim twintig titels in Midden-Nederland is het een van de grotere uitgevers van lokale nieuwsmedia in Nederland. Als de deal met TMG definitief rond komt, komen daar in totaal 47 titels in Noord- en Zuid-Holland bij.
In tegenstelling tot TMG ziet BDUmedia mogelijkheden om de betreffende weekbladen winstgevend voort te zetten. Daarbij verwacht het onder meer te profiteren van meer schaalgrootte.
De ondernemingsraad van BDU heeft al positief geadviseerd over de transactie. Die van TMG moet zich er nog over buigen.
Overnamestrijd TMG
De verkoop van de huis-aan-huisbladen staat volgens een woordvoerster los van de overnamestrijd rond TMG. Mediamagnaat John de Mol is in een overnamestrijd verwikkeld met Mediahuis. Dat Belgische bedrijf, eigenaar van onder meer NRC, trekt samen op met de familie Van Puijenbroek, al jaren grootaandeelhouder van TMG. Samen bezitten zij bijna 60 procent van de aandelen.
Er ligt al een akkoord tussen TMG en Mediahuis, maar daar heeft De Mol zich nog niet bij neergelegd.
De Mol had dinsdag overigens een tegenslag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam, omdat al zijn verzoeken tot voorlopige voorzieningen door de rechter werden afgewezen.
De uitspraak betekent dat er geen onafhankelijke commissaris bij TMG komt. Die had de overnamestrijd tussen Talpa en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven.
Ondertussen blijft De Mols bedrijf Talpa aandelen TMG kopen, maakte het bedrijf woensdag bekend. Het belang van Talpa in TMG is daarmee een fractie groter geworden en staat nu op 26,88 procent.